Alles over subsidies voor elektrische bedrijfswagens (SEBA)

Ben je een ondernemer of wil je een nieuwe en volledig elektrische bedrijfswagen leasen? Profiteer dan van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het is mogelijk om in aanmerking te komen als de leasemaatschappij, zoals AutoLeaseTeam, de subsidie aanvraagt en verwerkt in het leasecontract. Zó wordt duurzaam rijden in je bedrijfswagen financieel aantrekkelijk! Maar waarom elektrische bedrijfswagens en wat houdt de subsidie precies in? Hoe werkt het en welke voorwaarden gelden er? We leggen het hieronder aan je uit!

Waarom elektrische bedrijfswagens?

Elektrische bedrijfswagens worden met de dag populairder. Dit komt doordat het aanbod steeds groter wordt en de technologie steeds verbeterd wordt. Ook door het klimaatakkoord wordt elektrisch rijden gestimuleerd, zodat de CO2-uitstoot terugdringt. Zo zijn er diverse milieuzones in Nederland, waar vervuilende motorvoertuigen worden geweerd. Maar waarom zou je kiezen voor elektrische bedrijfswagens?

Bij elektrische auto’s heb je geen hinder van de uitstoot, vooral in dichtbevolkte plekken. Naast luchtvervuiling heb je met een elektrische bedrijfswagen geen geluidsoverlast, doordat de auto vrijwel geen geluid maakt en soepel rijdt. Voor het stimuleren van elektrisch rijden heeft de overheid diverse subsidies. Een voor de aanschaf van nieuwe elektrische bedrijfswagens en de ander voor tweedehandsauto’s. Bij de aanschaf van een nieuwe auto krijg je maar liefst 4.000 euro en bij een occasion kun je 2.000 subsidie aanvragen. AutoLeaseTeam kan je hier verder over informeren. 

Wat is de subsidie bedrijfswagens?

Vanaf 15 maart 2021 tot 31 december 2025 geldt er een subsidie voor elektrische bestelbussen. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. Deze subsidie voor bedrijfswagens geldt voor ondernemers en non-profitinstellingen. Maar hoe werkt het? Met deze subsidie ontvang je 10% subsidie over de prijs van de bestelbus (exclusief btw) tot een bedrag van maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken.

subsidies bedrijfswagens

Voorwaarden van de subsidie voor (elektrische) bedrijfswagens

Om in aanmerking te komen voor de SEBA, heeft de Rijksoverheid een aantal subsidievoorwaarden opgesteld. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • De subsidie geldt alleen voor nieuwe volledig elektrische bedrijfswagens (vallend onder de voertuigclassificaties N1 of N2: stekker-elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s).
  • De prijs van de auto is tenminste € 20.000.
  • De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken.
  • De actieradius van de auto moet minimaal 100 kilometer zijn (alleen voor elektrische bedrijfsauto’s N1).
  • Het gewicht van de bedrijfswagen is maximaal 4.250 kilogram.
  • Leasemaatschappijen mogen maximaal 400 SEBA subsidies per jaar ontvangen.
  • De aflevering, tenaamstelling en subsidievaststelling moet plaatsvinden binnen vier maanden na de subsidieverlening. De wagen moet op naam van AutoLeaseTeam staan.
  • De subsidie wordt door de overheid gegeven zolang ‘het potje’ strekt.

Het budget vanuit de overheid

Het totale budget voor de SEBA in 2021 is € 22 miljoen.

Bedragen

  • Voertuigcategorie N1: de subsidie is 10% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm plus opties aangebracht voor afgifte kenteken) tot een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.
  • Voertuigcategorie N2 (maximumgewicht tot 4.250 kg): de subsidie is 10% van de verkoopprijs zonder btw zoals in de overeenkomst staat, met een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Bedrijfswagen leasen voor zzp’ers

Als startende ondernemer zit je in een spannende tijd en moet je je volledig kunnen concentreren op het ontwikkelen van je zaak. Daarnaast reserveer je het beschikbare kapitaal liever voor andere investeringen of onvoorziene omstandigheden. Een bedrijfswagen leasen is daarom een goede keuze, zeker met de SEBA-regeling. Hoe zit het dan met de jaarcijfers of bankgaranties? Bij AutoLeaseTeam doen we daar niet moeilijk over. Ook als je nog geen jaarcijfers kunt laten zien, denken wij mee over jouw zaak en doen we er alles aan zodat je een representatieve bedrijfswagen kunt leasen die past bij jouw vak!

Zó profiteer je van de subsidie voor elektrische bedrijfswagens

Je vraagt je nu wellicht wel af hoe je kunt profiteren van deze subsidieregeling. Bestel bij ons je perfecte elektrische bedrijfswagen. Geef in de aanvraag aan dat je in aanmerking wil komen voor de SEBA, dan doen wij de aanvraag voor de subsidie. Of je de subsidie krijgt, ligt aan een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk dat de aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Dan is het de vraag of er genoeg subsidiegeld in het potje van de overheid zit en AutoLeaseTeam nog niet aan het maximum van 400 subsidieaanvragen zit.

Pas wanneer wij het subsidiegeld hebben ontvangen, wordt er geïnvesteerd in het leasecontract en gaat het leasebedrag naar beneden. We verwerken de ontvangen subsidie in je leasecontract als korting. Je maandelijkse kosten zakken hierdoor aanzienlijk. Wil je een elektrische bedrijfswagen leasen? Ga dan voor een duurzame zakelijke bedrijfswagen van AutoLeaseTeam en wij vragen je subsidie aan! Meer weten? Neem dan contact met ons op.