{{content}} ×

Wegenbelasting voor de elektrische auto, een kijkje in de toekomst! | AutoLeaseTeam

Wegenbelasting voor de elektrische auto, een kijkje in de toekomst!

Elektrische auto’s zijn momenteel nog vrijgesteld van wegenbelasting. Dit is een verzachtende factor voor de vaak torenhoge aanschafprijs. Rijd jij in een elektrische auto? Dat is mooi meegenomen, want dan bespaar je jaarlijks flink op je totale autokosten. Maar… Prepare for the future; samen met AutoLeaseTeam! In dit artikel zullen wij je alles vertellen over de toekomstige wegenbelasting voor de elektrische auto.

Wegenbelasting elektrische auto: wat gaat de toekomst brengen?

De huidige wegenbelasting zal veranderen van betalen voor autobezit naar betalen voor autogebruik. Deze wijziging gaat in vanaf 2026 en houdt in dat we met z’n alle gaan betalen per kilometer. Het is een systeem van betalen naar gebruik. Dit toekomstige wegenbelasting systeem wordt ook wel: rekeningrijden genoemd. Gebruik je jouw elektrische auto in de toekomst weinig? Dan ben je qua wegenbelasting relatief goedkoop uit. Gebruik je jouw elektrische auto in de toekomst vaak? Dan zal jouw wegenbelasting hoger uitvallen.

Wegenbelasting elektrische auto: niet alleen de vervuiler gaat betalen!

Het invoeren van het nieuwe wegenbelasting systeem in de toekomst betekent niet automatisch dat enkel de vervuiler gaat betalen. Zowel elektrische rijders als benzinerijders zullen in de toekomst meebetalen aan het weggebruik. Maar heeft een elektrische auto dan helemaal geen belastingvoordeel dan? Dat gelukkig niet. De stimulans om in een elektrische auto te rijden moet immers wel van kracht blijven. Een kilometer afgelegd in een dieselauto zal in de toekomst daarom duurder uitvallen dan een kilometer rijden in een elektrische auto.

Hoe werkt het rekeningrijden in de toekomst voor elektrische auto’s?

De actieradius van een elektrische auto bestaat in feite uit twee factoren: de capaciteit van het accupakket (bij een ‘gewone’ auto is dit de brandstoftank) en het verbruik van de auto. Grote en zware elektrische auto’s verbruiken uiteraard meer elektriciteit dan een kleinere elektrische auto. Bij benzine- en dieselauto’s wordt het verbruik aangeduid door middel van het aantal verbruikte liters per honderd kilometer. Bij elektrische auto’s spreken we over het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer.

Wanneer je intensief gebruik maakt van de auto, dan heeft dit uiteraard effect op het verbruik van de auto. De verwarming en de airco verbruiken veel energie en dat heeft ook weer invloed op het verbruik.

De capaciteit van de accu

Dan resteert er ons nog wel een vraag: hoe gaat met de jaarlijks gereden kilometers eigenlijk meten? Ook dát zocht AutoLeaseTeam voor je uit! De makkelijkste optie is om dit te registreren via de kilometerstand die jaarlijks bij de Algemene Periodieke Keuring APK vastgesteld wordt. In praktijk blijkt dit echter lastig. De meeste nieuwe auto’s ondergaan deze keuring doorgaans niet elk jaar. Wellicht wordt er in de toekomst dus een jaarlijks registratiemoment ingepland voor zowel elektrische- als benzineauto’s.

Andere opties om de gereden kilometers in de toekomst bij te houden is met een soort kastje in de auto of camera’s langs de weg. Maar dat roept vragen op over privacywetgeving. Al met al zijn er dus nog heel wat zaken waar we vragen over hebben. Wil je meer weten over rekeningrijden? Lees dan dit artikel!

Waarom verandert het systeem van wegenbelasting in de toekomst?

In de nabije toekomst is wegenbelasting dus niet meer hetzelfde voor jou en je elektrische auto. De gedacht hierachter is dat niet iedereen meer voor elk klein dingetje de auto gaat pakken. De Nederlandse overheid noemt dit: “Bewuster autogebruik”. De drie hoofddoelen hierachter zijn: minder files, minder verkeersongevallen én – niet onbelangrijk – verbetering van de luchtkwaliteit!

Vanaf 2025 zal deze regeling dus óók gaan gelden voor elektrische voertuigen. In 2025 zul je echter nog wel een korting van 25% krijgen. Na die tijd zal de Nederlandse Overheid elk jaar kijken of het nodig is deze plannen te wijzigen.

Wegenbelasting elektrische auto’s in de toekomst, ga voor leasen!

Betalen naar gebruik wordt naar alle waarschijnlijkheid gunstig voor elektrische leaserijders. De meeste leasemaatschappijen zullen er namelijk voor kiezen om één tarief aan te houden in de toekomst. Momenteel is er echter nog te weinig bekend over de gevolgen van rekeningrijden voor leaserijders om daar echt een oordeel over te kunnen vormen. Wil jij een op maat gemaakt advies voor wat bij jou de beste keuze is? Neem dan vandaag nog contact met ons op!


Nieuwsberichten

AutoLeaseTeam: dé bedrijfswagen lease-partner voor ondernemers in Leiderdorp!

AutoLeaseTeam: dé bedrijfswagen lease-partner voor ondernemers in Leiderdorp!

23 februari 2023

Klantbezoeken afleggen, bestellingen afleveren of een recreatief uitstapje naar bijvoorbeeld Keukenhof. Wat de reden achter jouw bedrijfswagen-wens ook is. Wij ontzorgen jou graag op het gebied van mobiliteit. AutoLeaseTeam helpt jou graag vanuit Leiderdorp met de stap naar je nieuwe bedrijfswagen. In dit artikel zetten we daarom alle aandachtspunten voor bedrijfswagenslease in Leiderdorp op een rij. Dus laten we eens een kijkje nemen!

Lees meer
Autolease in Leiderdorp: de voordelen en hoe het werkt

Autolease in Leiderdorp: de voordelen en hoe het werkt

02 februari 2023

Autolease is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe auto, maar daarvoor niet de volledige aankoopprijs willen betalen. In Leiderdorp zijn er een aantal bedrijven die autolease aanbieden, zo ook AutoLeaseTeam. Wil jij een zakelijke leaseauto afsluiten zonder risico’s over financiering, beheer en operationele risico’s? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden diverse leasevormen die geheel op maat zijn samen te stellen. Een leaseauto kiezen is geen gemakkelijke opgave. In dit artikel zullen we je daarom wegwijs maken in de wereld van autolease in Leiderdorp.

Lees meer
Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer