{{content}} ×

Wat wordt het bijtellingspercentage in 2022? Alle informatie op een rij | AutoLeaseTeam

Wat wordt het bijtellingspercentage in 2022? Alle informatie op een rij

De komende jaren verschillen de bijtellingspercentages en zo ook in 2022. Als je in een zakelijk auto meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, moet er bijtelling betaald worden voor het privégebruik van de auto. Voor benzine- en dieselauto’s verandert de bijtelling niet in 2022. Het standaardtarief voor de bijtelling blijft 22%. De overheid stimuleert elektrisch rijden door middel van een gunstiger bijtellingspercentage. Maar wat is het bijtellingspercentage in 2022 en hoe groot zijn de verschillen met de afgelopen jaren?

De komende jaren verschillen de bijtellingspercentages en zo ook in 2022. Als je in een zakelijk auto meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, moet er bijtelling betaald worden voor het privégebruik van de auto. Voor benzine- en dieselauto’s verandert de bijtelling niet in 2022. Het standaardtarief voor de bijtelling blijft 22%. De overheid stimuleert elektrisch rijden door middel van een gunstiger bijtellingspercentage. Maar wat is het bijtellingspercentage in 2022 en hoe groot zijn de verschillen met de afgelopen jaren?

Wat is bijtelling?

Vanuit de overheid geldt dat wanneer je van je baas een zakelijke leaseauto kunt leasen, je hier bijtelling over dient te betalen, ofwel fiscale kosten. Bijtelling is als het ware het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als ‘de auto van de zaak’, ook privé gebruikt wordt. Je bent bijtelling verschuldigd als je privégebruik meer dan 500 kilometer per jaar bedraagt. Het algemene bijtellingspercentage bedraagt 22% van de catalogusprijs van de auto.

Er bestaat op dit moment een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Deze bedraagt 12% tot een maximumbedrag van 40.000 euro van de catalogusprijs. Voor het bedrag erboven geldt het bijtellingspercentage van 22%. Het voordeel van een zakelijke auto leasen is dat het bedrijf precies weet wat de maandelijkse kosten gaan zijn. Daarnaast hoeft er geen grote uitgave gedaan te worden van de balans van het bedrijf.

Waarom betalen we bijtelling?

De overheid ziet het privégebruik van een auto van de zaak als ‘loon’ waar belasting over betaald worden. Als je in 2022 geen bijtelling wilt betalen voor het privégebruik van de zakelijke auto, dan mag je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé per jaar in de zakelijke auto rijden. Om dit aan te tonen vraagt de overheid een rittenregistratie bij te houden. Dit kan via diverse rittenregistratiesystemen.

Bijtellingspercentage in 2022 voor elektrische auto’s

Voor benzine- en dieselauto’s verandert er in 2022 niets. Elke auto met meer dan 1 gram CO2-uitstoot, krijgt een bijtelling van 22%. In 2022 is het bijtellingspercentage voor elektrische leaseauto’s wederom lager dan het reguliere bijtellingspercentage. Je betaalt namelijk 16% bijtelling. Dit geldt voor alle elektrische voertuigen die ná 1 januari 2022 worden aangeschaft. De grens waarvoor dit voordeel geldt is een cataloguswaarde tot € 40.000. Valt de cataloguswaarde hoger uit, dan geldt over de meerprijs een bijtelling van 22%.

Een eenvoudige berekening van het bijtellingspercentage in 2022:

Stel, je hebt een zakelijke elektrische leaseauto met een cataloguswaarde van € 40.000 en de bijtelling in 2022 is 16%. Dan is de bruto bijtelling van 2022: € 40.000*0,16= € 6.400.

De verschillen tussen 2021 en 2022

Voor zowel benzine, diesel als hybride voertuigen verandert er in 2022 dus niet veel ten opzichte van 2021. Het bijtellingspercentage blijft 22%, terwijl er voor volledige elektrische auto’s een bijtellingspercentage van 16% geldt. Valt de cataloguswaarde hoger uit, dan geldt over de meerprijs het bijtellingspercentage van 22%.

Wanneer gaat het bijtellingspercentage van 2022 in?

Het bijtellingspercentage van 2022 gaat in op 1 januari 2022. Dit tarief geldt voor 60 maanden nadat de auto op naam is geregistreerd. Ook al verandert het bijtellingspercentage in de toekomst, het tarief van het jaar waarin de auto op naam wordt gesteld, blijft 60 maanden van kracht. Na deze 60 maanden wordt het bijtellingspercentage ingevoerd dat op dat moment geldt.

Het bijtellingspercentage elektrische auto’s die vóór 2022 zijn aangeschaft

Het bijtellingspercentage van 16% geldt alleen voor voertuigen die ná 1 januari 2022 zijn aangeschaft. Van elektrische auto’s die zijn aangeschaft vóór 1 januari, blijft de bijtelling over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde 12% en het bedrag wat erboven geldt wordt 22% bijtelling gerekend. Dit bijtellingspercentage geldt voor 60 maanden nadat de auto op naam is gesteld.

Wegenbelasting elektrische voertuigen

Elektrische auto’s hebben in 2022 het voordeel dat ze geen wegenbelasting betalen. Je betaalt dus geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische voertuigen. Vanaf 2025 betalen ook EV’s wegenbelasting. Plug-in hybride auto’s met een uitstoot onder de 50 gram CO2 per kilometer betalen tot en met 2024 een half tarief op wegenbelasting. In 2025 wordt dat 75% van de normale wegenbelasting. Vanaf 2026 betalen plug-in hybride auto’s het ‘normale’ tarief. Over de prijs van een elektrische auto’s wordt nu geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) betaald. Deze regel geldt tot 31 december 2024. Vanaf 2025 geldt voor elektrische auto’s een vast BPM-tarief van € 360,-.

AutoLeaseTeam kan je uitgebreid adviseren over het bijtellingspercentage in 2022, bijvoorbeeld door de bruto- en nettolasten op een rij te zetten. Zo kun je (als werkgever) kijken hoe de kosten verdeeld moeten worden en waar de fiscale voordelen te behalen zijn. Neem contact met ons op en wij helpen je dan graag verder.

Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer