{{content}} ×

Rijden op waterstof | AutoLeaseTeam

Rijden op waterstof

Van auto’s delen, elektrisch rijden tot aan op de e-bike naar je werk: milieuvriendelijk rijden wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Toch doen we daar in 2030 ongetwijfeld nog een stapje bovenop en wordt rijden op waterstof de norm. Over negen jaar zien we dus steeds meer emissievrije auto’s op de weg. Maar wat is rijden op waterstof nu eigenlijk en wat is het verschil met ‘gewoon’ elektrisch rijden? We helpen je een handje op weg.

Van auto’s delen, elektrisch rijden tot aan op de e-bike naar je werk: milieuvriendelijk rijden wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Toch doen we daar in 2030 ongetwijfeld nog een stapje bovenop en wordt rijden op waterstof de norm. Over negen jaar zien we dus steeds meer emissievrije auto’s op de weg. Maar wat is rijden op waterstof nu eigenlijk en wat is het verschil met ‘gewoon’ elektrisch rijden? We helpen je een handje op weg.

Rijden op waterstof als milieuvriendelijke versie van autorijden

Anno 2022 gaat het echt de goede kant op wanneer het aankomt op milieuvriendelijk autorijden. Wij gaan massaal vaker elektrisch rijden en ook denken we steeds vaker na over de aanschaf van bijvoorbeeld een leaseauto, zodat er langer met hetzelfde exemplaar gedaan kan worden. Het feit dat er al in 2022 een groot aanbod aan elektrische auto’s met sterke batterij is, helpt hier zeker aan mee. Rijden op waterstof lijkt dan ook een logische volgende stap, maar is dit wel echt een milieuvriendelijk alternatief?

Wat is waterstof?

First things first: waterstof, wat is dat eigenlijk? Het lichte element waterstof bestaat uit slechts één patron – oftewel een klein positief geladen deeltje – en één elektron (een klein negatief geladen deeltje). Je krijgt waterstof wanneer je met behulp van elektriciteit water split in zuurstof. Omdat dit proces omkeerbaar is, kan waterstof door toevoeging van zuurstof omgezet worden in elektriciteit. Water, oftewel H20, komt hierbij vrij en daarmee is het volledig CO2-vrij. Dit maakt het ook perfect geschikt voor emissievrij rijden.

Zo werkt een waterstof auto

Nu je weet wat waterstof is, wordt het tijd om je uit te leggen hoe dat werkt in een auto. Eigenlijk is een waterstofauto ook een elektrische auto, want de auto heeft net als bij een auto met batterij elektromotoren. Maar wat is dan het verschil tussen rijden op autostof en een elektrisch exemplaar? Dat zit ‘m in de grote van de batterijen. Een waterstofauto heeft in plaats van grote batterijen een kleine batterij en daarnaast heeft het ook één of meerdere waterstoftanks en een brandstofcel. Deze brandstofcel zet door toevoeging van zuurstof via een elektrochemisch proces waterstof om in elektriciteit en water. Met deze elektriciteit wordt de auto voorzien van de benodigde energie en het vrijgekomen schone water wordt in de vorm van waterdamp afgevoerd.

Voordelen van rijden op waterstof

Bijtellingstarief

Gaat rijden op waterstof de ‘gewone’ elektrische auto dan echt helemaal vervangen in de toekomst en wordt dat de aanloop naar emissievrij rijden? Dat hangt af van een aantal zaken. Zo is het leasetarief van een waterstof auto op dit moment nog aan de hoge kant ten opzichte van elektrische auto’s met een batterij, want de restwaarde is nog onbekend. Ook zijn de brandstofkosten per kilometer van rijden op waterstof nog aan de prijzige kant. Er is wel een groot voordeel van waterstofauto’s: een aantrekkelijk bijtellingstarief van 12% over de gehele fiscale waarde. Dat kan het rijden van een waterstofauto toch wel aardig aantrekkelijk maken als je van plan bent een auto te gaan leasen.

Snel opladen

Een ander voordeel van waterstof auto’s is dat het voltanken net zo lang duurt als het voltanken van een lpg-tank. Doe je er met een elektrische auto vrij lang over om de batterij weer vol te krijgen, met een waterstofauto kan je veel sneller je weg weer vervolgen. Ook kan je langer op pad zijn, want zo’n emissievrij exemplaar heeft vaak ook een grotere actieradius. De tankstations zijn helaas nog niet helemaal aangepast op deze auto van de toekomst, maar daar komt de komende jaren ongetwijfeld verandering in.

Welke waterstofauto’s zijn er in Nederland te krijgen?

Rijden op waterstof zou dus heel goed een milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn voor de toekomst. In Nederland zijn er helaas nog maar twee versies beschikbaar: de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai. Emissievrij rijden wordt in de toekomst dus zeker haalbaar als er elk jaar meer keuzemogelijkheden bijkomen.

Welke leasevorm past er bij mij?

Ben je er nog niet uit welke leasevorm er bij jou past en heb je informatie nodig over de verschillende leasevormen? Bij AutoLeaseTeam kunnen we je een handje op weg helpen. Je kunt bij ons (elektrische) auto’s huren of leasen: we hebben verschillende leasevormen waar je uit kunt kiezen. Vraag een offerte aan en wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer