Een auto presteert nu eenmaal het meest optimaal in kalme weersomstandigheden. Nu koning winter in volle aantocht is, wil je natuurlijk nog steeds comfortabel en vooral veilig de weg op. Een auto winterklaar maken is niet lastig, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je in de winter veilig de weg op wil gaan. Ook wanneer je elektrisch rijdt, zijn er nog een paar extra zaken van belang. Je auto winterklaar maken binnen een handomdraai met de tips van AutoLeaseTeam.
Maak je auto winterklaar in een paar stappen
Wissel op tijd naar winterbanden
Het is verstandig om vanaf november je zomerbanden te wisselen naar winterbanden. Is het buiten kouder dan 7 graden Celsius? Dan wordt het tijd om de zomerbanden te wisselen naar winterbanden. Vanaf deze temperatuur rijd je beter en veiliger op winterbanden. De winterband zal bij temperaturen boven de 7 graden wat harder slijten dan een reguliere band. Het soepel blijven van de winterband zorgt voor een betere grip en een comfortabelere band. Op winterbanden wordt je remweg op een besneeuwde weg ook korter, dus als je een besneeuwde bergpas gaat beklimmen is dat met winterbanden een stuk eenvoudiger vanwege de versterkte grip. Dit komt door de (zachtere) rubbersamenstelling en een aangepast profiel, waardoor winterbanden meer grip bieden dan zomerbanden. Het is daarom aan te raden om één keer per jaar je zomerbanden te wisselen naar winterbanden en andersom.
Je auto winterklaar maken bij een elektrische auto
Winterbanden versus batterijduur
Als autobezitter ben je er natuurlijk van op de hoogte dat winterbanden de grip op het wegdek vergroten. Het voorkomt aquaplaning en het rijdt ook een stuk comfortabeler. Houdt er echter wel rekening mee dat winterbanden een nadelig gevolg hebben wanneer bijvoorbeeld elektrisch leasen meer jouw ding is. Dat betekent soms meer verbruik van energie, maar wanneer de weersomstandigheden daarom vragen weegt dit natuurlijk niet op tegen de veiligheid.
Sluit je elektrische auto 15 minuten aan de laadpaal voor je wegrijdt
Er is natuurlijk niets zo fijn als er in de winter warmpjes bijzitten in je auto, maar het warm houden van de auto kost heel veel energie. Je kan je voorstellen dat je bij het opwarmen van de auto voor je wegrijdt al snel de nodige energie verliest. Dat is natuurlijk hartstikke zonde van je batterij tijdens een lange autorit. Zorg er daarom voor dat je de auto in de winter altijd eerst 15 minuten voorverwarmt als hij nog aan de laadpaal zit. Dat is direct ook goed voor de batterij capaciteit. Een win-win situatie dus! Een optie is ook om de stoelverwarming te gebruiken.
De batterij van je elektrische auto
Over batterijen gesproken: ga je hartje winter de weg op, dan moet je er rekening mee houden dat de accu van je elektrische auto minder lang mee gaat. Deze presteert immers het beste bij ideale weersomstandigheden. En we hoeven er vast niet bij te vermelden dat regen, wind en ijzel niet tot de meest prettige situaties behoren. Zo kan de actieradius van een elektrische auto al afnemen als er een stevige tegenwind staat. Ook wanneer het buiten goed koud is verbruikt de batterij meer stroom. Die batterij weer opwarmen kost de elektrische auto ook meer energie. Het gevolg hiervan is dat hij sneller leeg gaat en aan capaciteit verliest. Slim dus om aan te denken wanneer je met koude temperaturen een ritje plant.
De laadkabel voor elektrische auto’s kan vastgevroren zijn
Wil jij je auto winterklaar maken, denk dan ook aan de laadpalen wanneer je elektrisch rijdt. Vorst kan ervoor zorgen dat je laadkabel vast komt te zitten. Zorg er daarom altijd voor dat de stekkeraansluiting en de laadkabel van je auto droog zijn. Als de laadkabel tóch is vastgevroren, stop dan direct met het opladen van je auto en gebruik een slotontdooier. Op deze manier is de stekkeraansluiting binnen een mum van tijd ontdooid.
Gebruik de eco-modus van je elektrische auto
Misschien vind je het zelf wel heel prettig om altijd in control te zijn over je elektrische auto. Toch is dat niet heel handig als je je auto winterklaar wil maken om veilig de weg op te gaan. Als jij namelijk sneller optrekt, dan gaat dit namelijk ten koste van je batterij. Handig voor in de koude winter is de optie van een Tesla: de zogeheten ‘chill-modus’. Op deze manier trek je minder snel op en dat zie je dan weer terug in de batterijduur van je elektrische auto. Over het algemeen heeft elke elektrische auto sowieso een eco-modus of een regeneratie optie, zodat je auto afremt wanneer je het pedaal loslaat.