{{content}} ×

Je auto winterklaar maken? 7 tips om veilig te rijden in de winter | AutoLeaseTeam

Je auto winterklaar maken? 7 tips om veilig te rijden in de winter

Een auto presteert nu eenmaal het meest optimaal in kalme weersomstandigheden. Nu koning winter in volle aantocht is, wil je natuurlijk nog steeds comfortabel en vooral veilig de weg op. Een auto winterklaar maken is niet lastig, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je in de winter veilig de weg op wil gaan. Ook wanneer je elektrisch rijdt, zijn er nog een paar extra zaken van belang. Je auto winterklaar maken binnen een handomdraai met de tips van AutoLeaseTeam.

Een auto presteert nu eenmaal het meest optimaal in kalme weersomstandigheden. Nu koning winter in volle aantocht is, wil je natuurlijk nog steeds comfortabel en vooral veilig de weg op. Een auto winterklaar maken is niet lastig, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je in de winter veilig de weg op wil gaan. Ook wanneer je elektrisch rijdt, zijn er nog een paar extra zaken van belang. Je auto winterklaar maken binnen een handomdraai met de tips van AutoLeaseTeam.

Maak je auto winterklaar in een paar stappen

Wissel op tijd naar winterbanden

Het is verstandig om vanaf november je zomerbanden te wisselen naar winterbanden. Is het buiten kouder dan 7 graden Celsius? Dan wordt het tijd om de zomerbanden te wisselen naar winterbanden. Vanaf deze temperatuur rijd je beter en veiliger op winterbanden. De winterband zal bij temperaturen boven de 7 graden wat harder slijten dan een reguliere band. Het soepel blijven van de winterband zorgt voor een betere grip en een comfortabelere band. Op winterbanden wordt je remweg op een besneeuwde weg ook korter, dus als je een besneeuwde bergpas gaat beklimmen is dat met winterbanden een stuk eenvoudiger vanwege de versterkte grip. Dit komt door de (zachtere) rubbersamenstelling en een aangepast profiel, waardoor winterbanden meer grip bieden dan zomerbanden. Het is daarom aan te raden om één keer per jaar je zomerbanden te wisselen naar winterbanden en andersom.

Je auto winterklaar maken bij een elektrische auto

Winterbanden versus batterijduur

Als autobezitter ben je er natuurlijk van op de hoogte dat winterbanden de grip op het wegdek vergroten. Het voorkomt aquaplaning en het rijdt ook een stuk comfortabeler. Houdt er echter wel rekening mee dat winterbanden een nadelig gevolg hebben wanneer bijvoorbeeld elektrisch leasen meer jouw ding is. Dat betekent soms meer verbruik van energie, maar wanneer de weersomstandigheden daarom vragen weegt dit natuurlijk niet op tegen de veiligheid.

Sluit je elektrische auto 15 minuten aan de laadpaal voor je wegrijdt

Er is natuurlijk niets zo fijn als er in de winter warmpjes bijzitten in je auto, maar het warm houden van de auto kost heel veel energie. Je kan je voorstellen dat je bij het opwarmen van de auto voor je wegrijdt al snel de nodige energie verliest. Dat is natuurlijk hartstikke zonde van je batterij tijdens een lange autorit. Zorg er daarom voor dat je de auto in de winter altijd eerst 15 minuten voorverwarmt als hij nog aan de laadpaal zit. Dat is direct ook goed voor de batterij capaciteit. Een win-win situatie dus! Een optie is ook om de stoelverwarming te gebruiken.

De batterij van je elektrische auto

Over batterijen gesproken: ga je hartje winter de weg op, dan moet je er rekening mee houden dat de accu van je elektrische auto minder lang mee gaat. Deze presteert immers het beste bij ideale weersomstandigheden. En we hoeven er vast niet bij te vermelden dat regen, wind en ijzel niet tot de meest prettige situaties behoren. Zo kan de actieradius van een elektrische auto al afnemen als er een stevige tegenwind staat. Ook wanneer het buiten goed koud is verbruikt de batterij meer stroom. Die batterij weer opwarmen kost de elektrische auto ook meer energie. Het gevolg hiervan is dat hij sneller leeg gaat en aan capaciteit verliest. Slim dus om aan te denken wanneer je met koude temperaturen een ritje plant.

De laadkabel voor elektrische auto’s kan vastgevroren zijn

Wil jij je auto winterklaar maken, denk dan ook aan de laadpalen wanneer je elektrisch rijdt. Vorst kan ervoor zorgen dat je laadkabel vast komt te zitten. Zorg er daarom altijd voor dat de stekkeraansluiting en de laadkabel van je auto droog zijn. Als de laadkabel tóch is vastgevroren, stop dan direct met het opladen van je auto en gebruik een slotontdooier. Op deze manier is de stekkeraansluiting binnen een mum van tijd ontdooid.

Gebruik de eco-modus van je elektrische auto

Misschien vind je het zelf wel heel prettig om altijd in control te zijn over je elektrische auto. Toch is dat niet heel handig als je je auto winterklaar wil maken om veilig de weg op te gaan. Als jij namelijk sneller optrekt, dan gaat dit namelijk ten koste van je batterij. Handig voor in de koude winter is de optie van een Tesla: de zogeheten ‘chill-modus’. Op deze manier trek je minder snel op en dat zie je dan weer terug in de batterijduur van je elektrische auto. Over het algemeen heeft elke elektrische auto sowieso een eco-modus of een regeneratie optie, zodat je auto afremt wanneer je het pedaal loslaat.

Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer