{{content}} ×

Hoe zit het met grijs kenteken en de bijtelling bij een auto van de zaak? | AutoLeaseTeam

Hoe zit het met grijs kenteken en de bijtelling bij een auto van de zaak?

Als je ondernemer bent, kun je gebruik maken van de voordelen van een grijs kenteken. Daarnaast kan je de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen), die je moet betalen bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, terugvragen en ligt de wegenbelasting een stuk lager bij een grijs kenteken. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor deze financiële voordelen. Het verschil zit ‘m in of je de auto met grijs kenteken privé, particulier of zakelijk gebruikt. We leggen hieronder alle verschillen uit.

Als je ondernemer bent, kun je gebruik maken van de voordelen van een grijs kenteken. Daarnaast kan je de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen), die je moet betalen bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen, terugvragen en ligt de wegenbelasting een stuk lager bij een grijs kenteken. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor deze financiële voordelen. Het verschil zit ‘m in of je de auto met grijs kenteken privé, particulier of zakelijk gebruikt. We leggen hieronder alle verschillen uit.

Wat is een grijs kenteken?

Een auto met een grijs kenteken is een auto die voldoet aan bepaalde eisen van de Belastingdienst en geeft voor een ondernemer fiscale voordelen. Zo hoeft bij de aanschaf van een nieuwe auto met grijs kenteken geen BPM te worden betaald en geldt er een lager tarief voor de motorrijtuigenbelasting als je ondernemer bent. Een grijs kenteken is simpelweg de benaming voor voertuigen die belastingvoordeel krijgen. De eisen die worden gesteld hebben voornamelijk betrekking op de afmetingen van de laadruimte. De meeste bedrijfswagens en vrachtwagens hebben bijvoorbeeld een grijs kenteken. De kleur van het kenteken is wel gewoon geel.

Waarom de benaming ‘grijs kenteken’?

Vroeger had het kentekenbewijs van een bedrijfswagen een grijze kleur. De kentekenplaat is altijd geel geweest, maar is wel te herkennen aan de eerste letter op het nummerbord. De eerste letter is namelijk altijd een ‘V’ of een ‘B’.

Privé

Grote kans dat je als ondernemer in aanmerking komt voor de belastingvoordelen van een auto met een grijs kenteken. Maar hoe zit dit privé? Het grijze kenteken is ingevoerd doordat de overheid voordelen wil geven aan ondernemers. Een grijs kenteken is dus in principe alleen van toepassing op ondernemers. Het maakt verder niet uit of je de bedrijfswagen privé houdt of als zakelijk vermogen aanmerkt.

De voorwaarden voor een grijs kenteken

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting en een geldig BTW-nummer hebben.
  • De bedrijfswagen moet voldoen aan een aantal voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken.
  • Minimaal 10% van het aantal kilometers moeten ‘zakelijke kilometers’ zijn.
  • De bedrijfswagen moet op je naam of op de bedrijfsnaam geregistreerd zijn.
  • Je moet minimaal 5 jaar aan de vereisten voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken.

Zakelijk

Bij een grijs kenteken zakelijk breng je de auto op de balans van de onderneming. Het voordeel hiervan is dat je over de auto mag afschrijven. Naast de afschrijvingskosten mogen alle andere auto gerelateerde kosten op de balans van het bedrijf gebracht worden, zoals het onderhoud en de brandstof. De winst wordt hierdoor lager door de kosten, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Wel moet je bijtelling betalen als je meer dan 500 kilometer per jaar privé gerelateerd rijdt.

Rijd je minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden met de bedrijfswagen? Dan is het aantrekkelijk om de auto op de zaak te registreren. Je mag dan alle kosten in mindering brengen op de winst, maar je hoeft geen bijtelling te betalen. De Belastingdienst eist in dit geval wel dat je een rittenadministratie bijhoudt. Zo kan de fiscus controleren of je ook écht maximaal 500 kilometer privé hebt gereden.

De voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers

Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, mag je als ondernemer met een bedrijfswagen een grijs kenteken aanvragen. Je geniet dan van een aantal voordelen, zoals:

  • Je betaalt minder wegenbelasting (afhankelijk van het type brandstof en gewicht).
  • Je hoeft geen BPM te betalen bij aanschaf van een nieuwe bestelauto. Je moet wél belasting betalen als je de bestelauto ombouwt tot personenauto.

Particulier

Ben je geen ondernemer, maar een particulier? Dan kom je niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken. Als particulier kun je uiteraard wel gewoon een bedrijfswagen kopen, maar de voordelen zoals vrijstelling van BPM en verlaagde wegenbelasting zijn dan niet van toepassing.

BPM en de wegenbelasting

Als je als ondernemer een (lease)auto aanschaft die voldoet aan de eisen van een grijs kenteken, dan hoef je geen BPM te betalen voor de auto. De auto moet dan wel 5 jaar zakelijk gebruikt worden, maar kan wel eerder verkocht worden. Wanneer de auto verkocht wordt aan een andere ondernemer, die de auto ook zakelijk wil gebruiken, dan komt dat perfect uit.

Wanneer de auto wordt verkocht aan een particulier, dan zal de verkoper alsnog BPM moeten betalen. Ook wanneer je ervoor kiest om binnen 5 jaar na aanschaf de bedrijfswagen privé te gebruiken, zul je BPM moeten afdragen. Als de (lease)auto met grijs kenteken geregistreerd staat op een bedrijf, hoef je minder wegenbelasting te betalen. Hiervoor moet je wel meer dan 10% van al je kilometers zakelijk rijden.

Bijtelling

Als je als ondernemer een bedrijfswagen met grijs kenteken rijdt, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk bijtelling. Vanaf meer dan 500 (privé)kilometers ga je bij een zakelijke leaseauto bijtelling betalen. De overheid ziet het privégebruik van een zakelijk leaseauto namelijk als onderdeel van het inkomen. Het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt aan bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren en kan dus verschillen. Als het kenteken staat geregistreerd vóór 1 juli 2005 dan wordt de bijtelling berekend over het aanschafbedrag inclusief BTW, maar exclusief BPM. Wanneer het grijs kenteken van de auto ouder is dan 15 jaar, geldt er meestal een bijtelling van 35% van de dagwaarde, dus niet de cataloguswaarde.

Elektrische bedrijfswagen leasen?

Wanneer je een elektrische auto wilt leasen met grijs kenteken zijn wij je graag van dienst. Wij hebben namelijk een breed assortiment elektrische bedrijfswagens om te leasen. Bij AutoLeaseTeam werken we samen met onze klanten aan een schonere toekomst. Met de keuze om een elektrische bedrijfswagen te leasen, profiteer je standaard van een gunstige bijtellingsregeling. Ook zul je merken dat een elektrische auto financieel erg aantrekkelijk is ten opzichte van een auto met een benzinemotor. Wil je een elektrische bedrijfswagen leasen? Maak je keuze en vraag een offerte aan op de elektrische auto die jouw voorkeur heeft.

Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer