{{content}} ×

De verschillen tussen een hybride auto en een elektrische auto | AutoLeaseTeam

De verschillen tussen een hybride auto en een elektrische auto

Elektrische auto’s en hybride auto’s zie je steeds vaker terug in het straatbeeld. Er komen dan ook steeds zuinigere en mooiere modellen op de markt. Hybride en elektrische auto’s hebben één belangrijke overeenkomst: ze zijn ‘groener’ dan de gemiddelde auto. Dit betekent minder schadelijke gassen, zoals fijnstof en stikstof. Ook maken deze auto’s minder geluid in vergelijking tot ‘gewone’ auto’s. Maar wat is precies het verschil tussen een hybride auto en een volledig elektrische auto? Je leest het hieronder!

Elektrische auto’s en hybride auto’s zie je steeds vaker terug in het straatbeeld. Er komen dan ook steeds zuinigere en mooiere modellen op de markt. Hybride en elektrische auto’s hebben één belangrijke overeenkomst: ze zijn ‘groener’ dan de gemiddelde auto. Dit betekent minder schadelijke gassen, zoals fijnstof en stikstof. Ook maken deze auto’s minder geluid in vergelijking tot ‘gewone’ auto’s. Maar wat is precies het verschil tussen een hybride auto en een volledig elektrische auto? Je leest het hieronder! 

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto bestaat uit een combinatie van een reguliere verbrandingsmotor en een accumotor. Er is dus wel sprake van CO2-uitstoot. Een hybride auto is niet op te laden met een stekker. De accu wordt herladen door restenergie die vrijkomt tijdens het rijden en remmen. Korte ritten kan een hybride auto op stroom rijden, vervolgens schakelt de auto automatisch over op een benzinemotor.

Je hebt ook een hybride auto met een plug-in, zoals de Toyota Prius en de Opel Ampera. De wielen worden aangedreven door de elektromotor, alleen de verbrandingsmotor of een combinatie van beide. Het accupakket kun je opladen via een stopcontact of laadpaal. Deze auto zit dus eigenlijk tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto in.

Ook heb je een hybride auto met een hydraulisch-hybride aandrijving. Deze auto combineert een verbrandingsmotor in plaats van met een elektromotor met hydrauliek. De opgewekte energie wordt dan niet in een accu opgeslagen, maar in stikstof en hydraulische vloeistof. Dit systeem wordt vooral gebruikt in zware auto’s. Populaire hybride auto’s zijn onder andere de Toyota Prius, BMW i3, Honda Jazz, Opel Ampera en Toyota Auris. Als gevolg van de grote vraag komen er steeds meer hybride auto’s op de markt: van plug-in hybride SUV’s tot kleine hybride auto’s.

De voor- en nadelen van een hybride auto

Een hybride auto kent vele voordelen, zoals minder CO2-uitstoot, langere brandstofkosten, vrijstelling van aanschafbelasting en maar 14% fiscale bijtelling bij leaseauto’s. En de nadelen? Het produceren en slopen van een hybride auto is wel milieuvervuilend en het gewicht van de batterijen maakt de auto soms zwaar.

Wat is een elektrische auto?

Elektrische auto’s gebruiken uitsluitend elektriciteit en hebben geen verbrandingsmotor. Een elektrisch auto wordt volledig aangedreven door een elektromotor. De energie wordt gehaald uit het accupakket, dat je moet opladen via de bekende oplaadpalen. Geen benzine, gas of diesel dus. Het opladen van een elektrische auto gaat door middel van een stekker die wordt aangesloten op een oplaadpunt. Ook kan gebruik gemaakt worden van een snellader bij een tankstation, bijvoorbeeld langs de snelweg. Met een snellader kun je binnen een halfuur voldoende opladen om weer de weg op te kunnen. Grote spelers in de elektrische automarkt zijn onder andere Tesla, Renault en Nissan.

De markt voor elektrische auto’s groeit enorm, omdat steeds meer mensen bewuster autorijden. Ook worden de auto’s steeds betaalbaarder doordat er constant nieuwe merken en modellen verschijnen.

De voor- en nadelen van een elektrische auto

Een elektrische auto kent vele voordelen, zoals geen CO2-uitstoot en een bijtellingspercentage van 12% op elektrische auto’s. Daarnaast maakt een elektrische auto nauwelijks geluid. En de nadelen? Dat je goed moet plannen om te zorgen dat je accu op tijd is opgeladen, vraagt om een strakke planning. De dekkingsgraad van de laadpalen is in sommige gemeentes nog een probleem en de productie van de accu’s voor elektrische auto’s zijn nog wel milieubelastend.

Verschillen tussen hybride auto en elektrische auto

Op dit moment zijn de kosten voor de aanschaf van een elektrische auto hoger dan een hybride en ‘gewone’ auto. Echter is de verwachting van diverse deskundigen dat over ongeveer 5 jaar de prijs gelijkgetrokken zal zijn. Zeker gezien het feit dat er steeds meer nieuwe elektrische modellen op de markt komen.

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het elektriciteitstarief en het model van de auto. Naar schatting bedragen deze kosten ongeveer een vijfde van de brandstofprijs. Bij een hybride auto hangt de prijs van de brandstof af van hoeveel tijd de auto in de elektrische modus rijdt. Uit onderzoeken blijkt dat bestuurders van plug-in hybride auto’s 70% van de tijd elektrisch rijden, wat aanzienlijk minder brandstofverbruik met zich meebrengt in vergelijking met een traditionele auto.

Het bereik

De afstand die elektrische auto’s kunnen afleggen is over het algemeen kleiner dan het bereik van een traditionele of hybride auto. Maar steeds meer nieuwe elektrische auto’s hebben een groter bereik, zoals de Tesla S die nu een bereik van ongeveer 643 kilometer heeft.

De motor

De motor van een elektrische auto werk het efficiëntst vergeleken een hybride of traditionele auto, want de energie van de batterij gaat rechtstreeks naar de auto. Een hybride auto combineert elektriciteit met een diesel- of benzinemotor, maar gebruikt ook restwarmte en energie van de diesel- of benzinemotor om de elektrische batterij in de auto op te laden.

Een elektrische auto leasen met AutoLeaseTeam

Een elektrische auto leasen? Kies voor lease-elektrisch met 4% bijtelling 2019, 8% bijtelling 2020 en 12% bijtelling in 2021 via AutoLeaseTeam. Als je direct een kilometrage en een looptijd invoert, zorgen wij voor de beste lease-aanbieding! Wij bieden veel elektrische auto’s aan met een hoge actieradius. De opties bij AutoLeaseTeam zijn oneindig. Maak je keuze en vraag een offerte aan op de elektrische auto die jouw voorkeur geniet.

Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer