{{content}} ×

Bijtelling: wat is het en hoe werkt het? | AutoLeaseTeam

Bijtelling: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je op zoek bent naar een mooie leaseauto, kom je vast en zeker de term ‘bijtelling’ tegen. Zeker wanneer je van plan bent een auto van de zaak te leasen, krijg je hiermee te maken. Maar wat is bijtelling, hoe werkt bijtelling en hoe bereken je bijtelling? Alle informatie daarover vind je hieronder.

Wanneer je op zoek bent naar een mooie leaseauto, kom je vast en zeker de term ‘bijtelling’ tegen. Zeker wanneer je van plan bent een auto van de zaak te leasen, krijg je hiermee te maken. Maar wat is bijtelling, hoe werkt bijtelling en hoe bereken je bijtelling? Alle informatie daarover vind je hieronder.

Wat is bijtelling?

Wanneer je bijvoorbeeld van je baas een zakelijke leaseauto kunt leasen, dien je hier bijtelling over te betalen, ofwel fiscale kosten. Dit is een regel vanuit de overheid, waardoor je belasting dient te betalen over een leaseauto vanuit je werk. Eigenlijk is het te vergelijken met loonbelasting.

Bijtelling is als het ware het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als ‘de auto van de zaak’, die je privé gebruikt. Je bent bijtelling verschuldigd als je privégebruik meer dan 500 kilometer per jaar bedraagt. Het algemene bijtellingspercentage bedraagt 22% van de catalogusprijs van de auto. Er bestaat op dit moment een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Deze bedraagt 12% tot een maximumbedrag van 40.000 euro van de catalogusprijs. Voor het bedrag erboven geldt het bijtellingspercentage van 22%.

Ondanks de bijtelling is een zakelijke leaseauto heel populair. Het voordeel hiervan is dat het bedrijf precies weet wat de maandelijkse kosten gaan zijn. Daarnaast hoeft er geen grote uitgave gedaan te worden van de balans van het bedrijf.

Wanneer bijtelling betalen?

Wanneer de zakelijke leaseauto ook voor privégebruik wordt gebruikt, dan moet de werknemer bijtelling betalen naast de leasekosten. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de prijs van de auto. Daarnaast heeft de hoeveelheid CO2-uitstoot ook invloed op de hoogte van het bedrag. De hoogte van de bijtelling varieert van 0% tot maximaal 25% en hoe zuiniger de auto is, hoe lager het bijtellingspercentage.

Hoe bereken je bijtelling?

Om de bijtelling te berekenen, geldt de volgende som: het percentage bijtelling x cataloguswaarde – eigen bijdrage. Als leaserijder betaal je dit wanneer je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. Maar vergeet niet: woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik.

We geven je hieronder een rekenvoorbeeld:

Stel, je hebt als werknemer een leaseauto van de zaak ‘gekregen’ met een cataloguswaarde van €30.000. Omdat je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dien je bijtelling te betalen. Het is geen elektrisch voertuig, dus dan dien je 22% bijtelling te betalen. Het bedrag dat je moet betalen is: 22% van €30.000,- = €6600,- per jaar en €550,- per maand. Dit bedrag wordt over jouw inkomen opgeteld, waardoor je dus nog extra belasting dient te betalen.

bijtelling

Geen bijtelling als zakelijke leaseauto niet privé gebruikt wordt

Als de zakelijke auto niet of minder dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt wordt, hoef je geen bijtelling te rekenen. De Belastingdienst verwacht wél dat je dat je dit aan kunt tonen. Dit kun je doen door een ‘rittenregistratie’ bij te houden in combinatie met een ‘Verklaring geen privégebruik auto’. Bij een bestelauto die alleen zakelijk gebruikt wordt, dien je het formulier ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ in te vullen. Een rittenregistratie is dan niet nodig. Ga naar de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Bijtelling elektrische auto

Wil je een elektrische auto leasen? Kies dan voor lease-elektrisch van AutoLeaseTeam met 12% bijtelling in 2021. Met de keuze om een elektrische auto te leasen, profiteer je standaard van een gunstige bijtellingsregeling. Je zult merken dat een elektrische auto financieel erg aantrekkelijk is ten opzichte van een auto met een benzinemotor. Heb je interesse in een elektrische auto leasen? Neem dan contact met ons op. Als je direct een kilometrage en een looptijd invoert, zorgen wij voor de beste lease-aanbieding!

Eigen bijdrage leaseauto en fiscaal voordeel

De fiscale bijtelling of eigen bijdrage en het fiscale voordeel spelen een grote rol bij het kiezen voor een leaseauto. Het is van belang om de kosten goed op een rij te zetten, om op basis daarvan een keuze te maken. Uiteraard kunnen we je hierbij van dienst zijn, bijvoorbeeld door aan te geven wat de fiscale bijtelling zal zijn. Daarnaast kunnen we aangeven hoe er fiscaal voordeel te behalen valt, zodat je daar maximaal gebruik van kunt maken. Wil je weten welke modellen slechts 4%, 8% of 12% bijtelling hebben? Neem dan contact op en AutoLeaseTeam informeert je volledig over alle fiscaal voordelige auto’s.

Fiscaal voordeel met eigen bijdrage

Je kunt als werknemer fiscaal voordeel behalen wanneer je een eigen bijdrage voor jouw leaseauto betaalt. Dat heeft te maken met het feit dat er loonbelasting wordt ingehouden, terwijl je geen pensioen opbouwt over dat deel van jouw inkomen. Er ontstaat hierdoor een pensioengat, dat je op een fiscaal vriendelijke manier in kunt vullen. De leaseauto die je ook privé rijdt, zorgt er aan de hand van de fiscale bijtelling voor dat het mogelijk is om aan de andere kant voordeel te behalen. We leggen je graag uit wat in jouw specifieke geval de fiscale consequenties zijn.

Fiscaal voordeel als werkgever

Daarnaast is het als werkgever mogelijk om fiscaal voordeel te behalen, wanneer je ervoor kiest om een leaseauto in de zaak te brengen. Wij kunnen je hier uitgebreid over adviseren, bijvoorbeeld door de bruto en netto lasten op een rij te zetten. Zo kun je op basis van een eigen bijdrage van jouw werknemers bepalen hoe de kosten verdeeld worden en waar de fiscale voordelen te behalen zijn. Neem contact met ons op en wij helpen je dan graag verder.

Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer