Bijtelling, fiscale waardes en andere indicatieve berekeningen… Rijd jij tegenwoordig een auto van de zaak? Dan zul je vast en zeker al bekend zijn met deze termen. In praktijk blijkt het nog knap lastig om echt te beredeneren wat ze precies inhouden. Daarom zullen wij jou in dit blog uitleggen wat bijtelling precies inhoudt, hoe je de bijtelling van je leaseauto kan berekenen en voor welke auto’s deze fiscale verrekeningen van kracht zijn. Bovendien zullen wij jou tips geven over bijtelling leaseauto berekenen, zo kom jij het aankomend jaar in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan!
Bijtelling, fiscale waardes en andere indicatieve berekeningen… Rijd jij tegenwoordig een auto van de zaak? Dan zul je vast en zeker al bekend zijn met deze termen. In praktijk blijkt het nog knap lastig om echt te beredeneren wat ze precies inhouden. Daarom zullen wij jou in dit blog uitleggen wat bijtelling precies inhoudt, hoe je de bijtelling van je leaseauto kan berekenen en voor welke auto’s deze fiscale verrekeningen van kracht zijn. Bovendien zullen wij jou tips geven over bijtelling leaseauto berekenen, zo kom jij het aankomend jaar in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan!
Rijd je in een auto of bus van de zaak en gebruik je dit voertuig meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan zul je te maken krijgen met fiscale bijtelling, ook wel; de fiscale kosten van het privégebruik van een auto of bus van de zaak. Dit betreft een bedrag dat je bij je jaarlijkse inkomen moet optellen. Hier zul je dan belasting over moeten betalen. Iets simpeler uitgelegd: De Nederlandse overheid is van mening dat wanneer je een auto van de zaak “krijgt”, je daarover belasting moet betalen.
Let op: Rijd jij in een auto of bus van de zaak en gebruik je dit voertuig niet meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan is het van belang dat je dit ook duidelijk kunt aantonen en bewijzen. Indien dit het geval is hoef je namelijk geen bijtelling te betalen. In deze situatie heeft het dus ook geen zin om de bijtelling van je leaseauto te bereken.
Het bijtellingspercentage is een percentage van de nieuwwaarde van de betreffende leaseauto. Deze bijtelling wordt berekend aan de hand van dit percentage van de fiscale waarde van de leaseauto. Dit is ook het gedeelte waar je uiteindelijk inkomstenbelasting over dient te betalen. Voor de meeste leaseauto’s geldt dat er een bijtellingspercentage van 22% wordt gehanteerd. Wil je weten hoe je dit bijtellingspercentage precies berekend voor jouw leaseauto? Lees dan verder!
De hoogte van de bijtelling van je lease auto bestaat eigenlijk slechts uit drie belangrijke pijlers. Voordat we je uitleggen hoe je de bijtelling van je leaseauto kunt berekenen is het voor jou van belang te weten waar deze bijtelling allemaal uit bestaat. Het is belangrijk om ej hier eens in te verdiepen, zo weet je precies waar je aan toe bent.
De cataloguswaarde van je leaseauto
De cataloguswaarde van je leaseauto is ook wel de netto fiscale waarde die berekend is door de oorspronkelijke leaseauto fabrikant. Hieronder vallen ook de fabrieksopties inclusief btw en bpm.
Het bijtellingspercentage
Het bijtellingspercentage is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je leaseauto. Deze bijtelling wordt onder meer berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van je leaseauto. Dit te betalen bedrag wordt uiteindelijk bij je belastbare inkomen opgeteld. Als gevolg hiervan zul je meer belasting moeten betalen. Dit bijtellingspercentage hoef je in de meeste gevallen niet te berekenen. Het is een vaststaand percentage van meestal 22%.
Hoogte van inkomen
Zoals hierboven ook al uitgelegd, de berekende bijtelling van je leaseauto wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Het zal vervolgens aan de belastingschijf waarin je valt liggen wat er aan netto bijtellingsbedrag over blijft. Om de hoogte van je bijtelling de kunnen berekenen moet je dus ook rekening houden met de hoogte van je inkomen.
De bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Het ligt vervolgens aan de belastingschijf waarin je valt wat er aan netto bijtellingsbedrag overblijft.
Zelf de bijtelling van je leaseauto berekenen blijkt in praktijk nog altijd lastig. Maar met behulp van bovenstaande gegevens zul je toch een aardig idee van de daadwerkelijke kosten in kaart kunnen brengen.
Voor elektrische auto’s bent je voordeliger uit op het gebied van bijtelling. Op die manier hoopt de Nederlandse overheid schone brandstof te stimuleren. Dit kortingspercentage hangt samen met het jaar waarin de leaseauto voor het eerste op de weg is gaan rijden. Voor volledig elektrische auto’s uit 2022 is de bijtelling 16% over de eerste €35.000. Voor elk bedrag wat hierboven uit komt moet gewoon een bijtellingspercentage van €22% worden gehanteerd.
Lees ook: Wat verandert er en wat blijft er hetzelfde, bijtelling 2023!
Ga jij in de toekomst voor een leaseauto van de zaak? En wil je weten wat de bijtelling voor jou zal betekenen? Dat leggen wij maar al te graag aan je uit! Neem daarvoor contact met ons op. Of doe een snelle check om te kijken of een auto leasen iets voor jou is, ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Vul snel het contactformulier in of vraag een offerte aan! Wij denken graag met je mee.
12 januari 2023
Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!
Lees meer09 januari 2023
Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.
Lees meer05 januari 2023
Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!
Lees meer21 december 2022
Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.
Lees meer