{{content}} ×

Alles over elektrisch rijden in bedrijfswagens met een grijs kenteken | AutoLeaseTeam

Alles over elektrisch rijden in bedrijfswagens met een grijs kenteken

We weten al geruime tijd dat een elektrische auto leasen vele voordelen kent. Zo hebben elektrische auto’s geen CO2-uitstoot en komen ze daarom in aanmerking voor lagere bijtelling. Bij Lease-elektrisch, onderdeel van AutoLeaseTeam, specialiseren wij ons in dit type lease auto’s.

We weten al geruime tijd dat een elektrische auto leasen vele voordelen kent. Zo hebben elektrische auto’s geen CO2-uitstoot en komen ze daarom in aanmerking voor lagere bijtelling. Bij Lease-elektrisch, onderdeel van AutoLeaseTeam, specialiseren wij ons in dit type lease auto’s.

Op dit moment is er veel zakelijk vervoer in Nederland dat elektrisch rijdt. Dit gebeurt onder andere in de vorm van bestelauto’s. Deze auto’s hebben een grijs kenteken en profiteren van diverse voordelen als ze aan de voorwaarden voldoen. Bij AutoLeaseTeam bieden we elektrische bedrijfswagens aan. Maar wat betekent elektrisch rijden voor deze doelgroep? En wat betekent een grijs kenteken voor ondernemers? Meer hierover lees je hieronder.

Waarom elektrische bedrijfswagens?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dit komt doordat er steeds meer elektrische bedrijfswagens en auto’s op de markt komen en er constant nieuwe technologische ontwikkelingen ontstaan. Het klimaatakkoord speelt hierin natuurlijk een grote rol. Het doel van dit akkoord is de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. In Nederland zie je hierdoor steeds meer milieuzones. Dit zijn gebieden in steden waar vervuilende motorvoertuigen geweerd worden.

Met een elektrische bedrijfswagen heb je geen last van CO2-uitstoot. Ook geven elektrische auto’s geen geluidsoverlast. Voor het stimuleren van elektrisch rijden heeft de overheid diverse subsidies. Een voor de aanschaf van nieuwe elektrische bedrijfswagens en de ander voor tweedehandsauto’s. Bij de aanschaf van een nieuwe auto krijg je maar liefst 4.000 euro en bij een occasion kun je 2.000 subsidie aanvragen. AutoLeaseTeam kan je hier verder over informeren. 

Wat is een grijs kenteken?

Je vraagt je misschien af: een grijs kenteken kan dat überhaupt wel? Een bestelbusje heeft inderdaad gewoon een geel kentekenplaat, net zoals andere auto’s, maar begint met een B of V. Er wordt verwezen naar ‘grijs’, omdat jaren geleden het kentekenbewijs (deel 1) van een bestelauto grijs was. Nu is dat groen, maar ‘grijs kenteken’ is blijven bestaan.

Zo’n kenteken kun je als ondernemer aanvragen voor je bestelauto. Door middel van dit grijze kenteken krijg je fiscale voordelen. Via belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) krijg je 33% van de aanschafwaarde. Korting op de wegenbelasting hangt af van de gewichtsklasse van de bus, je woonplaats en de brandstof van de bestelauto. Als particulier kom je vrijwel nooit in aanmerking voor een grijs kenteken voor je auto.

De voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers op een rij

Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, mag je als ondernemer met een bestelauto een grijs kenteken aanvragen. Met een grijs kenteken krijg je een aantal voordelen, zoals:

  • Je betaalt minder wegenbelasting (afhankelijk van type brandstof en gewicht).
  • Je hoeft geen BPM te betalen bij aanschaf van een nieuwe bestelauto. Je moet wél belasting betalen als je de bestelauto ombouwt tot personenauto.

Bijtelling

De komende jaren blijft de overheid stimuleren om C02-vrij te rijden. Dit heeft dan ook invloed op de bijtellingspercentages wanneer je kijkt naar brandstofauto’s en elektrische bedrijfswagens.

Wat is bijtelling?

Je krijgt te maken met bijtelling als je een zakelijke leaseauto rijdt, die je ook privé wilt gebruiken. Vanaf meer dan 500 (privé)kilometers ga je bijtelling betalen. Waarom bijtelling? De overheid ziet het privé gebruiken van een zakelijk leaseauto namelijk als onderdeel van het inkomen. Het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt aan bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren en kan dus verschillen.

Bijtelling elektrische auto in 2021

Het bijtellingspercentage voor elektrische (bedrijfs)wagens is in 2021 12%. Dit percentage is geldig tot een catalogusprijs van € 40.000. Heb je voor 2021 een nieuwe leaseauto op het oog met een hogere catalogusprijs? Dan wordt over de meerwaarde het reguliere bijtellingspercentage van 22% berekend.

Bijtelling grijs kenteken

Als je als ondernemer een bedrijfswagen met grijs kenteken rijdt, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk bijtelling. Als het kenteken is geregistreerd vóór 1 juli 2005 dan wordt de bijtelling berekend over het aanschafbedrag inclusief BTW, maar exclusief BPM (Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen). Is het grijs kenteken van de auto ouder dan 15 jaar? Dan geldt er meestal een bijtelling van 35% van de dagwaarde, dus niet de cataloguswaarde.

Bijtelling grijs kenteken berekenen

De bijtelling van je (elektrische) bedrijfswagen met grijs kenteken bereken je heel eenvoudig. Stel, je bedrijfswagen heeft een cataloguswaarde van € 30.000, waarvoor 22% bijtelling geldt en de eigenaar in 2021 in het laagste belastingtarief van 37,10% valt.

Stap 1: cataloguswaarde x bijtelling: € 30.000 x 0,22 = € 6.600

Stap 2: de bruto bijtelling x het percentage belastingtarief = € 6.600 x 0,3735 = € 2.465

Stap 3: de netto bijtelling per maand = € 2.465 / 12 = € 205,42

Elektrische auto of bedrijfswagens leasen?

Wanneer je een elektrische auto wilt leasen, kunnen wij je goed van dienst zijn. Wij hebben namelijk een breed assortiment van elektrische auto’s om te leasen, ook elektrische bedrijfswagens. Elektrische auto’s hebben geen CO2-uitstoot en komen daarom in aanmerking voor 8% bijtelling. Bij AutoLeaseTeam werken we samen met onze klanten aan een schonere toekomst.

Met de keuze om een elektrische bedrijfswagen te leasen, profiteer je standaard van een gunstige bijtellingsregeling. Ook zul je merken dat een elektrische auto financieel erg aantrekkelijk is ten opzichte van een auto met een benzinemotor.Wil je een elektrische bedrijfswagen leasen? Maak je keuze en vraag een offerte aan op de elektrische auto die jouw voorkeur heeft.


Nieuwsberichten

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

Bedrijfsauto leasen als startende ondernemer: alles wat je moet weten!

12 januari 2023

Door de wisselende opdrachten of projecten die zich door heel Nederland bevinden, ben je als startende ondernemer veel onderweg. Als startende ondernemer is het aanschaffen van een bedrijfsauto daarom vaak een belangrijke stap in de eerste groei van je onderneming. Een bedrijfsauto is dan ook een echte ‘must have’ voor de startende ondernemer. Welke leasevorm voor jou als starter interessant is? Dat lees je in dit artikel, zo hopen wij dat het kiezen voor jou een stuk makkelijker wordt!

Lees meer
Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

Auto leasen als zzp’er: hoe het werkt en wat je moet weten!

09 januari 2023

Als zzp’er is mobiel zijn cruciaal. Vrijwel iedere zzp’er moet de keuze uiteindelijk maken: ga je de auto kopen? Of kies je toch voor leasen? Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto te leasen. En dat is niet voor niets. Kies je voor leasen, dan hoef je zelf geen grote investering te doen en loop je weinig risico. Wij zetten de belangrijkste zaken van auto leasen als zzp’er daarom voor je op een rij en brengen in kaart waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

Operational lease uitgelegd: alles wat je moet weten!

05 januari 2023

Weten waar je aan toe bent? Kies voor operational lease! Operational lease betreft een vorm van leasen waarbij wij de auto ter beschikking stellen aan jou als leaserijder. In plaats van het kopen van een auto, betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de leaseauto. Dit tarief bestaat uit het gebruik van de auto en eventuele extra kosten, zoals verzekeringen, onderhoud of zelfs benzine. Meer weten over deze unieke leasevorm? Lees dan snel verder!

Lees meer
Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

Auto leasen zonder jaarcijfers doe je als startende ondernemer bij AutoLeaseTeam

21 december 2022

Voor veel ondernemers of zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, maar een auto kopen kan een flinke investering zijn. Bij AutoLeaseTeam kun je een auto leasen zonder jaarcijfers, omdat wij startende ondernemers vooruit willen helpen. Wij begrijpen als geen ander dat het voor jonge ondernemers lastig is om geld te lenen. Als ondernemer wil je uiteraard een auto of bedrijfswagen kunnen leasen zonder al te veel gedoe. Het kan ook zijn dat je een startende ondernemer bent en nog helemaal geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. In beide gevallen is het mogelijk om bij AutoLeaseTeam tóch een goede auto voor jouw bedrijf te kunnen leasen! Meer informatie over leasen zonder jaarcijfers vind je hieronder.

Lees meer