close

Wij begrijpen welke auto bij haar past.

Winterbanden

Goede grip is van levensbelang. Dit is vooral in het najaar en in de winter belangrijk wanneer het wegdek vaak glad is door regen, ijzel of sneeuw. Daarom is het gebruik van winterbanden essentieel voor uw veiligheid.

Werking

Bij lagere temperaturen worden zomerbanden stugger en harder. Winterbanden blijven door hun structuur daarentegen altijd elastisch en flexibel, ook bij lage temperaturen. Dit komt door de bijzondere rubbersamenstelling. Als de temperatuur daalt tot +7 graden Celsius, zijn de prestaties van winterbanden al hoger dan die van zomerbanden. Bovendien zijn winterbanden voorzien van een speciaal profiel dat zorgt voor een “lossend” effect om het profiel weer vrij te maken van sneeuw. Ook zorgt het voor een snellere afvoer van water, hierdoor wordt aquaplaning voorkomen. Daarnaast is het zo dat het comfort van de nieuwe generatie winterbanden niet meer onder doet voor zomerbanden, deze zijn net zo geruisloos.

Duitsland

Mocht u een bezoek willen brengen aan Duitsland dan geldt het volgende: auto’s moeten vanaf mei 2006 in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Onder die winteruitrusting vallen o.a. winterbanden en voldoende antivries en ruitensproeiervloeistof. Het niet gebruiken van winterbanden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen omdat de bestuurder van de auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties. Een algemene verplichting om altijd op winterbanden te rijden is er niet. Als er winterbanden gemonteerd zijn, dan moet men zich houden aan de voorgeschreven maximum snelheid van de band. Indien deze snelheid lager is dan die van de auto, moet deze maximum snelheid met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven. De boete op het rijden met ongeschikte banden is €20; in geval van gevaarzetting of hinder is de boete €40 en 1 strafpunt.

Europa

In Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden geldt ook geen algehele verplichting. Wel kan een winteruitrusting daar verplicht zijn op bergwegen. Het niet gebruiken van winterbanden op deze bergwegen kan eveneens leiden tot (mede)aansprakelijkheid. Finland is het enige land waar winterbanden, ook voor buitenlandse bezoekers, algeheel verplicht zijn van 1 december tot 1 maart.

Juridisch

Bij winterbanden in het buitenland geldt een minimale profieldiepte van 4 mm. Op dit moment bestaat er geen wettelijk voorgeschreven definitie van winterbanden. Wel omschrijven bepalingen als de ECE-bepaling nr. 30, EU-richtlijn 92/23 en §36 van de Duitse StVO winterbanden uitsluitend als banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S.. Dit zou betekenen dat álle banden (ook sommige zomerbanden) juridisch gezien geschikte winterbanden zijn. Dit betekent niet dat winterbanden die op dit moment nog niet met het symbool zijn uitgerust, daarmee automatisch minder of helemaal geen winterbandeigenschappen hebben of zelfs verkeersrechtelijk in Duitsland en Europa niet als winterbanden worden beschouwd.

Wat kosten winterbanden?

Ongeacht de leeftijd van de auto kan een klant een set winterbanden aanschaffen tegen een maandleasetarief van € 15,- € 20,- of € 25,- voor respectievelijk 15″, 16″ of 17″ wielen en daarbij heeft u recht op één set winterbanden gedurende de looptijd van het leasecontract. Voor bandenmaten groter dan 17″ en runflat-banden is de prijs op aanvraag. De meerprijs gaat in vanaf aanvang van het contract, is inclusief twee maal per jaar wisselen en opslag. De banden worden door Kwik-Fit geleverd en, afhankelijk van de situatie, op de bestaande velg, of op stalen velgen gemonteerd. De wisselingen kunnen plaatsvinden in november/december (winterbanden) en in maart/april (zomerbanden). De winterbanden blijven eigendom van AutoLeaseTeam.

Ben je toe aan een leasemaatschappij die écht met je meedenkt? Neem contact op met AutoLeaseTeam!

Offerte aanvragen Contact opnemen