Alles over elektrisch rijden in bedrijfswagens met een grijs kenteken

We weten al geruime tijd dat een elektrische auto leasen vele voordelen kent. Zo hebben elektrische auto’s geen CO2-uitstoot en komen ze daarom in aanmerking voor lagere bijtelling. Bij Lease-elektrisch, onderdeel van AutoLeaseTeam, specialiseren wij ons in dit type lease auto’s.

Op dit moment is er veel zakelijk vervoer in Nederland dat elektrisch rijdt. Dit gebeurt onder andere in de vorm van bestelauto’s. Deze auto’s hebben een grijs kenteken en profiteren van diverse voordelen als ze aan de voorwaarden voldoen. Bij AutoLeaseTeam bieden we elektrische bedrijfswagens aan. Maar wat betekent elektrisch rijden voor deze doelgroep? En wat betekent een grijs kenteken voor ondernemers? Meer hierover lees je hieronder.

elektrische bedrifjswagens

Wat is een grijs kenteken?

Je vraagt je misschien af: een grijs kenteken kan dat überhaupt wel? Een bestelbusje heeft inderdaad gewoon een geel kentekenplaat, net zoals andere auto’s, maar begint met een B of V. Er wordt verwezen naar ‘grijs’, omdat jaren geleden het kentekenbewijs (deel 1) van een bestelauto grijs was. Nu is dat groen, maar ‘grijs kenteken’ is blijven bestaan.

Zo’n kenteken kun je als ondernemer aanvragen voor je bestelauto. Door middel van dit grijze kenteken krijg je fiscale voordelen. Via belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) krijg je 33% van de aanschafwaarde. Korting op de wegenbelasting hangt af van de gewichtsklasse van de bus, je woonplaats en de brandstof van de bestelauto. Als particulier kom je vrijwel nooit in aanmerking voor een grijs kenteken voor je auto.

De voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers op een rij

Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, mag je als ondernemer met een bestelauto een grijs kenteken aanvragen. Met een grijs kenteken krijg je een aantal voordelen, zoals:

  • Je betaalt minder wegenbelasting (afhankelijk van type brandstof en gewicht).
  • Je hoeft geen BPM te betalen bij aanschaf van een nieuwe bestelauto. Je moet wél belasting betalen als je de bestelauto ombouwt tot personenauto.

Bijtelling

De komende jaren blijft de overheid stimuleren om C02-vrij te rijden. Dit heeft dan ook invloed op de bijtellingspercentages wanneer je kijkt naar brandstofauto’s en elektrische bedrijfswagens.

Wat is bijtelling?

Je krijgt te maken met bijtelling als je een zakelijke leaseauto rijdt, die je ook privé wilt gebruiken. Vanaf meer dan 500 (privé)kilometers ga je bijtelling betalen. Waarom bijtelling? De overheid ziet het privé gebruiken van een zakelijk leaseauto namelijk als onderdeel van het inkomen. Het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt aan bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren en kan dus verschillen.

Bijtelling elektrische auto in 2021

Het bijtellingspercentage voor elektrische (bedrijfs)wagens is in 2021 12%. Dit percentage is geldig tot een catalogusprijs van € 40.000. Heb je voor 2021 een nieuwe leaseauto op het oog met een hogere catalogusprijs? Dan wordt over de meerwaarde het reguliere bijtellingspercentage van 22% berekend.

Elektrische auto of bedrijfswagens leasen?

Wanneer je een elektrische auto wilt leasen, kunnen wij je goed van dienst zijn. Wij hebben namelijk een breed assortiment van elektrische auto’s om te leasen, ook elektrische bedrijfswagens. Maak je keuze en vraag een offerte aan op de elektrische auto die jouw voorkeur heeft.