Alles wat je wilt weten over elektrische voertuigen: van de EV-database tot de actieradius

Elektrische auto’s zijn door de jaren heen steeds populairder geworden en worden ook wel ‘EV’ genoemd. Bij elektrische auto’s wordt er vaak gesproken over de actieradius, ofwel range of bereik. Dit is de afstand die je kunt rijden met één acculading. Je kunt dit vergelijken met de afstand die een brandstofauto kan afleggen met een volle tank diesel of benzine. De actieradius is simpel gezegd de capaciteit van het accupakket. Meer over de actieradius bij elektrische auto’s en de EV-database vind je hieronder.

Over een EV

EV staat voor elektrisch voertuig. Een elektrische auto rijdt niet op brandstof, zoals benzine of diesel, maar heeft zo zijn eigen ‘brandstof, die in de motor wordt omgezet in aandrijving. Een EV haalt zijn energie uit een accu. Met deze energie kan een EV zich voortbewegen. Een elektrische auto kan tot wel 3 keer meer afstand afleggen op dezelfde hoeveelheid energie als een brandstofauto. Een EV is daarom energiezuiniger dan een benzine- of dieselauto.

EV opladen

Je kunt de accu van een elektrisch voertuig op verschillende manieren opladen. Dit kan door ‘regulier’ opladen en snel laden. Elke EV kan worden opgeladen aan een laadpunt. Deze laadpunten staan op bestemmingen waar vaak verbleven wordt, zoals thuis, op het werk, openbare parkeerplaatsen en sommige horecagelegenheden. De laadpunten leveren meestal een vermogen op tussen de 3.7 en 11 kilowatt (kW). In de praktijk komt dit neer op zo’n 20 tot 60 kilometer actieradius per uur.

Snel laden wordt meestal alleen onderweg gedaan. Snel laders staan dan ook vaak langs snelwegen en andere hoofdwegen, bijvoorbeeld bij tankstations. De laadvermogens bij snel laden zijn vele malen groter dan bij een reguliere laadpaal. Deze kunnen variëren van 50 tot 100 kW of zelfs nog meer. Niet iedere bestelwagen is geschikt voor snel laden en per auto is het maximale vermogen verschillend.

Actieradius elektrische auto

De actieradius van een elektrische auto bestaat in feite uit twee factoren: de capaciteit van het accupakket (bij een ‘gewone’ auto is dit de brandstoftank) en het verbruik van de auto. Grote en zware elektrische auto’s verbruiken uiteraard meer elektriciteit dan een kleinere elektrische auto. Bij benzine- en dieselauto’s wordt het verbruik aangeduid door middel van het aantal verbruikte liters per honderd kilometer. Bij elektrische auto’s spreken we over het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer.

Wanneer je intensief gebruik maakt van de auto, dan heeft dit uiteraard effect op het verbruik van de auto. De verwarming en de airco verbruiken veel energie en dat heeft ook weer invloed op het verbruik.

Actieradius elektrische auto

De capaciteit van de accu

De capaciteit van een accupakket is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden, ook wel kilowattuur genoemd. Dit heeft te maken met het formaat van de accu. Bij een groot accupakket kan er meer energie opgeslagen worden dan bij een kleiner accupakket. Zo is er in een kleine auto minder ruimte voor een groot accupakket. Ook speelt de energiedichtheid een rol bij de capaciteit van de accu. Dit is de energie die een accu kan opslaan in een bepaalde massa of volume.

Actieradius elektrische auto in de winter

Accu’s presteren beter bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Daarom neemt de actieradius van een elektrische auto vaak af in de winter. Dit komt doordat de batterijen bij een lage temperatuur minder goed werken. Daarnaast zorgt de verwarming in de auto voor een hoger verbruik. Tegenwoordig zijn veel meer elektrische auto’s voorzien van een geconditioneerd accupakket, waarbij deze wordt gekoeld of verwarmd wanneer dat nodig is.

Elektrische bedrijfswagen

De elektrische bedrijfswagen wint aan populariteit. Door de uitbreiding van de milieuzones en gemakkelijke laadmogelijkheden, wordt de elektrische bedrijfswagen steeds vaker gekozen. Welke bedrijfswagen geschikt is voor jou, hangt af van je bedrijfsactiviteit. Rij je vaak korte of lange afstanden? Wil je overdag laden? Bij AutoLeaseTeam hebben we jarenlange kennis en ervaring op het gebied van (elektrische) bedrijfswagens. Daarom kunnen we je het beste voorzien van advies.

Actieradius elektrische bedrijfswagen

De actieradius van een elektrische bedrijfswagen ligt tussen de 100 en 360 kilometer. De nieuwe elektrische bestelbussen laden ook steeds sneller. Daarnaast zijn zakelijke stroomtarieven lager dan bij particulier of openbaar laden. Wij kunnen je adviseren over de juiste laadoplossing.

EV-database

De EV-database is een volledig overzicht van alle huidige en toekomstige elektrische auto’s in Nederland. Zoek naar een auto en vergelijk op merk, bijtelling, prijs, verbruik en leaseprijs. Zo heb je altijd alle informatie bij de hand over jouw (toekomstige) elektrische auto.

Elektrische auto’s van AutoLeaseTeam

Bij AutoLeaseTeam vind je diverse elektrische auto’s die je gemakkelijk kunt leasen. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij een elektrische auto leasen? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en helpen je bij het maken van de juiste keuze.